Införd i UNT 22-11-03. Knivsta köpte ett vindkraftverk i Skåne för makalösa 35 miljoner kr 2009. Då tänkte jag Hjälp, vad är detta? Det har länge gått med förlust, men hux flux blev det krig i Ukraina.
Just nu när elpriserna är jättehöga, är det lätt att sälja vindkraftverket för Knivsta kommun. För 2022 prognostiseras en vinst på verket på +1 miljoner kr. Det är extra förmånligt för Knivsta, då kraftverket står i elområde 4 och vi säljer elen där det är de allra högsta elpriserna, medan vi köper el i elområde 3 som har lägre elpriser. Så det är en god affär och enl. bedömare ser det ut att fortsätta under lång tid. För att elpriserna ska sjunka rejält måste det till 3 saker: 1) Kriget i Ukraina tar slut. 2) Att EU ställer om bort från rysk gas och olja (kommer ta mycket lång tid) och får upp en elproduktion som täcker Centraleuropas energibehov. Sålänge det inte är fallet, kommer man vilja köpa el från Norge och Sverige. När Knivsta säljer el till framför allt Tyskland, importerar vi samtidigt högre kontinentala elpriser. 3) Sverige behöver öka sin elproduktion i södra halvan av Sverige. Det kommer ta lång tid att bygga nya kärnkraftverk. Vattenkraft är inte att tänka på söder om Dalälven. Mer sol- och vindkraft kommer inte lösa problemet eftersom solen inte lyser och vinden inte blåser 365 dagar om året. När elpriserna sjunker, sjunker också priset för att sälja vindkraftverket. Affären blir då dålig.
Knivsta har 1 vindkraftverk. Dock flera solcellsanläggningar, bl.a. på CIK, Högåsskolan, Adolfbergsskolan och Lustigkulla förskola i Alsike.
Vårt vindkraftverk gick med rejäla överskott de första åren. Sedan har det gått i förlust i flera år, mest beroende på att priset på elcertifikaten sjönk i flera år pga. statens icke-agerande. Det är en omständighet som Knivsta kommun inte kunnat påverka eller förutse. Lika lite som vi kunde se att det skulle bli krig och gasbrist i Europa med skenande energipriser, som gör att vi nu plötsligt går med rejäl vinst. Kvarstår dessa höga elpriser ytterligare 1-2 år så kommer den ackumulerade förlusten bli en ackumulerad vinst sedan 2009, då vindkraftverket köptes. Enligt Knivsta kommun är bedömningen är att Knivsta (förutom miljövinsten), tjänar på att behålla vindkraftverket i åtminstone 5 år.
Min önskan därmed är att Knivsta säljer vindkraftverket efter 5 år, år 2027.
Jonas Dahlgren
Knivsta